Hervormde Gemeente
Ottoland

Predikant

Onze predikant is A.F. de Fijter

In maart 2016 heb ik de glooiende heuvels van Limburg verlaten voor het weidse polderlandschap. Samen met mijn vrouw Femke en zoontje en dochtertje woon ik met veel plezier in de Alblasserwaard. Maar soms mis ik de smalle slingerende weggetjes, en de heuveluitzichten uit het zuiden.

Ik ben theoloog en predikant met overtuiging en bevlogenheid. Maar ik ben geen rotsvaste gelovige die nooit twijfelt. Het houdt me erg bezig op welke manier het christelijk geloof relevant, boeiend en waardevol kan zijn in de 21e eeuw, voor een volgende generatie.

Het was voor mij helemaal niet vanzelfsprekend om predikant te worden. Niets voor mij, heb ik lang gedacht. Maar door de dingen en mensen die op mijn weg zijn gekomen heb ik toch ervaren dat het me veel voldoening geeft om God te dienen in dit vak en voel ik mij geroepen door Hem.

‘Ik geloof om te leren begrijpen’ is een uitspraak van Anselmus die mij aanspreekt. Ik herken mij in die drive. In geloof Jezus (proberen te) volgen helpt mij om deze wereld en mijn eigen leven te begrijpen. Ook al begrijp ik veel niet.

Mijn sleutelwoord in mijn geloof is liefde. Het is een vaak onbegrepen woord in het leven. En tegelijk het grootste verlangen van elke mens: liefde ontvangen en liefde doorgeven. God is degene die ons laat ontdekken wat ware liefde is. Het is mijn drive om samen met mensen op ontdekkingstocht te gaan naar die liefde: in kerkdiensten, catechisatie, gesprekken met mensen.

Naast dominee-zijn probeer ik tijd over te houden voor sport. Ik houd van veel sporten, maar vooral van schaatsen, wielrennen en voetbal. Ook houd ik ervan om buiten bezig te zijn in onze tuin. Daarnaast vind ik politiek erg boeiend en lees ik graag literatuur en biografieën.

Favoriete theologen: Samuel Wells en Augustinus
Favoriete boek: Gloed, van Sandor Marai
Favoriete quote: ‘Op de grootste vragen geeft de mens met heel zijn leven antwoord’.